Is het “interne” rapport van een verzekeraar vertrouwelijk en valt dit onder beroepsgeheim?

NL: beroepsgeheim; FR: secret professionnel

Het is gebruikelijk dat een verzekeraar (brand, burgerlijke aansprakelijkheid of andere) in een brief waarin hij dekking weigert, verwijst naar een bepaald intern rapport. Dit rapport, dat als basis dient om de dekking te weigeren, wordt opgesteld door een expert of inspecteur die door de verzekeraar zelf is aangesteld. Kan de verzekerde eisen om dit document te zien?

In de praktijk zijn verzekeraars hier vaak terughoudend in. Het argument dat het om een vertrouwelijk document gaat wordt regelmatig aangehaald. Maar eigenlijk is het antwoord op de vraag of je inzicht in het document mag eisen ja of nee, gewoon ‘ja’.

Men kan namelijk beargumenteren dat een intern rapport van een verzekeringsmaatschappij niet vertrouwelijk is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken.

Lessen uit de praktijk

Dit standpunt werd bij DAS al meermaals met succes aangevochten. Vooral in zaken waarin de verzekeraar het rapport van een interne expert gebruikte als basis voor zijn weigering om tussenbeide te komen.

Zodra de verzekeraar zich baseert op een rapport van een inspecteur of een expert om een standpunt in te nemen over de verzekeringsdekking, is hij verplicht dit rapport voor te leggen. Het klopt in geen geval dat dit document alleen moet worden meegedeeld in geval van een procedure.

Beroofd van verdediging

Wachten op een rechterlijke beslissing zou in strijd zijn met de goede trouw. Een verzekeraar hoort niet te wachten op een rechterlijke beslissing om documenten over te maken. Logisch als je er bij nadenkt… want door te weigeren het rapport mee te delen wanneer de verzekeraar de dekking afwijst, ontneemt hij de kans van de verzekerde om zich te verdedigen en argumenten uit het rapport te weerleggen. Zodoende worden de rechten van de verdediging dus geschonden.

Daarnaast wordt ook het beginsel van samenwerking van partijen bij de bewijsvoering, zoals vastgelegd in artikel 8.3 al 3 van het nieuwe Burgerlijk Wetboek, geschonden. Volgens vaste rechtspraak kan de verzekeraar niet beweren dat het om een intern document gaat waarvan hij de eigenaar is, noch kan hij zich beroepen op een vermeend beroepsgeheim.

Laat u geen blaasjes wijsmaken – DAS helpt u

Kortom, komt u in een situatie terecht waarbij de verzekeraar weigert u een rapport te geven waarop een dekkingsafwijzing is gebaseerd, dan staat DAS klaar met argumenten om u te helpen!

Contacteer nu uw verzekeringsmakelaar voor meer informatie en de onderschrijving van een polis.

Image of the author of this articleCatherine LossonDAS Legal Advisor
Terug naar overzicht

Onze laatste artikels

article thumbnail image
08/05/2025
Onze collega aan het woord: Olivier Dorissen
Lees meer
article thumbnail image
24/04/2025
14 400 EUR verkregen in plaats van 477 EUR! Hoe kan dat?
Lees meer
article thumbnail image
27/03/2025
Huiselijk geweld en rechtsbijstand: het maatschappelijk belang aangetoond
Lees meer

D.A.S is een Belgische Rechtsbijstandsverzekeringsmaatschappij, toegelaten onder nummer 0687, onder controle van de Nationale Bank van België, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel voor de tak Rechtsbijstand R.P.R Brussel 0401.620.778. De voorbeelden op deze site zijn indicatief. U kunt een offerte verkrijgen bij uw bemiddelaar. Voor de exacte bepalingen en alle bijkomende informatie, de uitsluitingen en beperkingen verwijzen wij u naar de algemene en speciale voorwaarden en IPID fiche die u kosteloos kunt raadplegen onder de rubriek (bibliotheek) of bij uw bemiddelaar. Elke niet-professionele cliënt dient deze documenten door te nemen voor de aankoop/ondertekening van dit product. Juridische conflicten die aanwezig zijn bij het onderschrijven van het contract zijn niet verzekerd. Dit geldt ook als de verzekerde bij het afsluiten van het contract op de hoogte is van de feiten die aanleiding geven tot een juridisch geschil. Raadpleeg ook de contractuele wachttermijnen (art. 2 spec. vw.), het verplichte minimumgeschil en onze maximale tussenkomst (art. 2 spec. vw.). Een polis rechtsbijstand heeft een looptijd van 1 jaar en wordt stilzwijgend verlengd tenzij ze wordt opgezegd uiterlijk 3 maanden voor de hoofdvervaldag. Het Belgisch recht en de Belgische rechtbanken zijn van toepassing op de verzekeringsovereenkomst. Voor klachten contacteer eerst de Interne klachtendienst: meldpunt@das.be. Adres Ombudsdienst van de Verzekeringen: De Meeûsplantsoen 35, 1000 Brussel, www.ombudsman.as. Verzekeringsonderneming (nr. 0687) onder de controle van de Nationale Bank van België, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel voor de tak Rechtsbijstand. R.P.R. Brussel 0401.620.778.