Ik heb schade als gevolg van bouwwerken. Hoe kan ik me beroepen op de tienjarige aansprakelijkheid van de bouwmeester?

Je wilt je huis energiezuiniger maken en beslist om je ramen en dak te vervangen. Een paar weken na de werken merk je dat er water binnen sijpelt. Na de eerste technische vaststellingen lijkt het erop dat de aannemer de werken niet volgens de regels van de kunst heeft uitgevoerd. Wat kan je doen?

‘Tienjarige aansprakelijkheid’, wat betekent dat?

Volgens het Burgerlijk Wetboek zijn architecten en aannemers gedurende tien jaar vanaf de datum van goedkeuring van de werken aansprakelijk voor ernstige gebreken, d.w.z. gebreken die de stevigheid en/of stabiliteit van de aan hen toevertrouwde werken in gevaar brengen.

Die aansprakelijkheid geldt ook voor ingenieurs, studiebureaus en projectontwikkelaars.

Is dit dan een garantie?

Nee. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, gaat het om een tienjarige ‘aansprakelijkheid’ en geen tienjarige garantie. Wat is dan het verschil?

Garantie kan worden ingeroepen zodra je schade hebt als gevolg van de uitgevoerde werken, zelfs als de bouwmeester geen fout heeft begaan.

Om iemand aansprakelijk te stellen, moet je bewijzen dat de schade die je lijdt (1) veroorzaakt is (oorzakelijk verband (2)) door een fout (3) van de bouwmeester (bv. het niet naleven van de regels van het vak).

Aansprakelijkheid is daarom moeilijker in te roepen dan garantie.

Is de termijn altijd tien jaar?

Ja, als de actie tegen de vakkundige wordt ondernomen op basis van een ernstig gebrek, d.w.z. een gebrek dat de stabiliteit en/of stevigheid van het werk in gevaar brengt. Dit type gebrek wordt volgens de huidige rechtspraak immers beschouwd als een kwestie van openbare orde.

Wanneer begint de termijn te lopen?

Volgens het Burgerlijk Wetboek begint de periode van tien jaar te lopen op de datum waarop de werken zijn goedgekeurd.

Die goedkeuring kan stilzwijgend zijn (bv. het in bezit nemen van het pand, betaling van de eindfactuur zonder betwisting), maar het is uiteraard beter dat die uitdrukkelijk is omwille van de rechtszekerheid.

We raden je daarom altijd aan om je goedkeuring of eventuele opmerkingen en bedenkingen over de uitgevoerde werken vast te leggen in een proces-verbaal van oplevering.

Welke polis beschermt me bij geschillen met mijn aannemer en/of architect?

De dekking voor schadegevallen op een werf hangt af van de aard van de werken in kwestie.

Als er voor de werken die tot de schade hebben geleid vooraf een bouwvergunning moest worden aangevraagd en/of een architect moest worden ingeschakeld (de vraag is niet of er daadwerkelijk een vergunning is aangevraagd of daadwerkelijk contact is opgenomen met de architect, maar of die wettelijke verplichting bestond), bieden de Consumentenpolis BeneFisc en Conflictenpolis BeneFisc dekking (zowel de minnelijke als de gerechtelijke fase), mits onze algemene voorwaarden worden nageleefd. Natuurlijk moet het betreffende goed gedekt zijn door uw polis.

Als dat niet het geval is, volstaat de waarborg ‘Algemene contracten’.

Wat kan DAS in dit soort geschillen betekenen?

We streven altijd eerst naar een minnelijke schikking.

In eerste instantie zullen we doorgaans de aannemer en/of architect in gebreke stellen, op voorwaarde dat de omstandigheden van het dossier dat rechtvaardigen. Een in gebreke gestelde aannemer of architect reageert mogelijks wel op een brief van je rechtsbijstandsverzekeraar.

Indien technische vaststellingen nuttig zijn om je belangen te verdedigen, zullen we ook een expert aanstellen om een volledig en gedetailleerd verslag op te stellen over de oorsprong van de aangehaalde problemen en om de geleden schade te beoordelen. Dat wordt bij een bijeenkomst ter plaatse opgesteld, idealiter als de verantwoordelijke bouwmeester aanwezig is.

Als die maatregelen niet voldoende zijn, zullen we tot slot juridische stappen overwegen als de zaak goede slaagkansen heeft.

Nog wat tips:

Heb je schade en vermoed je dat die te wijten is aan slecht vakmanschap van je bouwmeester? Neem dan eerst contact met hem op en breng hem op de hoogte van de situatie.
Als je niet tevreden bent met hoe het verzoek wordt afgehandeld, is het belangrijk om de schade niet meteen te laten herstellen door een derde. Zo kunnen er eerst tegensprekelijke vaststellingen gebeuren.
Meld je schadegeval zo snel mogelijk aan je verzekeringsmakelaar en bezorg hem alle stukken die het geschil verduidelijken (contract, e-mails, foto’s, werfverslagen en/of proces-verbaal van oplevering enz.).
Image of the author of this articleNadège SchuermansJuriste
Terug naar overzicht

Dit artikel is een commercieel document dat informatie bevat over een concreet dossier van de Belgische onderneming D.A.S. Om privacy redenen zijn de tijdslijn en de persoonlijke gegevens van de betrokkenen gewijzigd. U kunt een offerte van onze verzekeringspolissen verkrijgen bij uw bemiddelaar. Voor de exacte bepalingen en alle bijkomende informatie, de uitsluitingen en beperkingen verwijzen wij u naar de algemene en speciale voorwaarden en de IPID-fiche die u kosteloos kunt raadplegen op www.das.be of bij uw bemiddelaar. Elke niet-professionele cliënt dient deze documenten door te nemen voor de aankoop/ondertekening van dit product. Een polis rechtsbijstand heeft een looptijd van 1 jaar. Binnen de 14 dagen kunt u uw beslissing zonder kosten ongedaan maken via een aangetekende brief aan D.A.S. Het Belgisch recht en de Belgische rechtbanken zijn van toepassing op de verzekeringsovereenkomst. Voor klachten contacteer eerst de Interne klachtendienst: meldpunt@das.be; Adres Ombudsdienst van de Verzekeringen: De Meeûsplantsoen 35, 1000 Brussel, www.ombudsman-insurance.be. Toezichthoudende instanties: De Nationale Bank van België, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.bnb.be en De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA), Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be.

Onze laatste artikels

article thumbnail image
08/05/2025
Onze collega aan het woord: Olivier Dorissen
Lees meer
article thumbnail image
24/04/2025
14 400 EUR verkregen in plaats van 477 EUR! Hoe kan dat?
Lees meer
article thumbnail image
27/03/2025
Huiselijk geweld en rechtsbijstand: het maatschappelijk belang aangetoond
Lees meer

D.A.S is een Belgische Rechtsbijstandsverzekeringsmaatschappij, toegelaten onder nummer 0687, onder controle van de Nationale Bank van België, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel voor de tak Rechtsbijstand R.P.R Brussel 0401.620.778. De voorbeelden op deze site zijn indicatief. U kunt een offerte verkrijgen bij uw bemiddelaar. Voor de exacte bepalingen en alle bijkomende informatie, de uitsluitingen en beperkingen verwijzen wij u naar de algemene en speciale voorwaarden en IPID fiche die u kosteloos kunt raadplegen onder de rubriek (bibliotheek) of bij uw bemiddelaar. Elke niet-professionele cliënt dient deze documenten door te nemen voor de aankoop/ondertekening van dit product. Juridische conflicten die aanwezig zijn bij het onderschrijven van het contract zijn niet verzekerd. Dit geldt ook als de verzekerde bij het afsluiten van het contract op de hoogte is van de feiten die aanleiding geven tot een juridisch geschil. Raadpleeg ook de contractuele wachttermijnen (art. 2 spec. vw.), het verplichte minimumgeschil en onze maximale tussenkomst (art. 2 spec. vw.). Een polis rechtsbijstand heeft een looptijd van 1 jaar en wordt stilzwijgend verlengd tenzij ze wordt opgezegd uiterlijk 3 maanden voor de hoofdvervaldag. Het Belgisch recht en de Belgische rechtbanken zijn van toepassing op de verzekeringsovereenkomst. Voor klachten contacteer eerst de Interne klachtendienst: meldpunt@das.be. Adres Ombudsdienst van de Verzekeringen: De Meeûsplantsoen 35, 1000 Brussel, www.ombudsman.as. Verzekeringsonderneming (nr. 0687) onder de controle van de Nationale Bank van België, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel voor de tak Rechtsbijstand. R.P.R. Brussel 0401.620.778.