Stormschade... Wat nu?

NL: stormschade; FR: dégâts de tempête

De laatste jaren worden we steeds vaker geconfronteerd met extreme weersomstandigheden met schade aan onze eigendom en goederen tot gevolg. We denken bijvoorbeeld aan een omgevallen boom of losgekomen dakpannen die schade kunnen veroorzaken aan onze woning of wagen. Wat moet je doen bij stormschade? Wie vergoedt de opgelopen schade? Wij overlopen de belangrijkste punten.

1. Tussenkomst eigen verzekering

In de meeste gevallen is er tussenkomst van een eigen verzekering onder de waarborg storm.

Een brandverzekering kan tussenkomst verlenen voor schade aan de verzekerde woning en inboedel. Een omniumverzekering kan tussenkomst verlenen voor schade aan het verzekerde voertuig.

De tussenkomst van de eigen verzekering is de beste keuze aangezien de effectieve uitbetaling van de vergoeding zeker is en relatief snel kan gebeuren.

De verzekeringsmaatschappij vergoedt de schade onder aftrek van een contractuele vrijstelling zoals bepaald in de verzekeringsovereenkomst. Het bedrag van de vrijstelling kan verhaald worden op de aansprakelijke derde of diens B.A.-verzekeraar.

2. Verhaal naar een aansprakelijke derde

In het geval er geen tussenkomst is van een eigen verzekering, kan men trachten de geleden schade te verhalen op de aansprakelijke derde of diens B.A.-verzekeraar. Ook bij tussenkomst door de eigen verzekering kan de contractuele vrijstelling verhaald worden op de aansprakelijke derde. Uw Rechtsbijstandsverzekeraar kan u hierbij helpen!

Het effectieve verhaal van de geleden schade is echter niet altijd vanzelfsprekend. Het bewijs van de betrokken aansprakelijkheid dient immers geleverd te worden en dit volgens de principes van het Burgerlijk Wetboek.

Artikel 1384, eerste lid B.W.: Men is aansprakelijk niet alleen voor de schade welke men veroorzaakt door zijn eigen daad maar ook voor die welke veroorzaakt wordt door de daad van personen voor wie men moet instaan, of van zaken die men onder zijn bewaring heeft.

Artikel 1384, eerste lid B.W.: regelt de aansprakelijkheid van de bewaarnemer voor de zaken die onder zijn bewaring zijn.

Bijvoorbeeld: de aansprakelijkheid van de eigenaar van een boom en van de eigenaar van de woning met losgekomen dakpannen.

Om de bewaarnemer van een schadeveroorzakende zaak met succes aansprakelijk te kunnen stellen voor de veroorzaakte schade, moet men een gebrek in de zaak bewijzen, wat een moeilijke bewijslast is. Een gebrek in de zaak is een abnormaal kenmerk of een afwijkende gesteldheid die van die aard is dat ze schade veroorzaakt.

De rechtspraak is hierbij streng: het volstaat niet om te stellen dat de boom gebrekkig was louter en alleen omdat hij omgevallen is en schade veroorzaakt heeft (d.i. negatief bewijs). De eisende partij zal het bewijs moeten leveren van een abnormaal gebrek in de zaak (vb. de slechte staat van de boom, ouderdom, rottende takken,…) én bewijzen dat door dit gebrek de schade werd veroorzaakt.

Indien men het gebrek in de zaak niet kan bewijzen, kan men geen aansprakelijkheid inroepen van de bewaarnemer van de zaak.

Stormachtige weersomstandigheden worden vaak als een geval van overmacht ingeroepen door de bewaarder om zich van zijn aansprakelijkheid te bevrijden. Overmacht is een onvoorzienbare gebeurtenis die men niet kan toekennen aan een aansprakelijke. In dat geval kan de schadelijder met bewijs van een gebrek in de zaak nog steeds trachten aan te tonen dat de schade ook zonder de stormachtige weersomstandigheden maar juist door het gebrek in de zaak zou zijn ontstaan (bijvoorbeeld een boom in een uitzonderlijk slechte staat).

DAS Legal Advisors geven raad!

De bewijslast rust m.a.w. volledig op de schadelijder/eisende partij en is zwaar. Het is bijgevolg van belang om een zo volledig mogelijk dossier samen te stellen aan de hand van foto’s van de plaatsgesteldheid e.d. om een effectief gebrek in de zaak aan te tonen. Dergelijke foto’s zijn, naast de foto’s van de schade zelf, onontbeerlijk.

Image of the author of this articleSara VerschuerenJurist
Terug naar overzicht

Dit artikel is een commercieel document dat algemene informatie bevat over de verzekeringsproducten van de Belgische onderneming D.A.S. De informatie is indicatief. U kunt een offerte verkrijgen bij uw bemiddelaar. Voor de exacte bepalingen en alle bijkomende informatie, de uitsluitingen en beperkingen verwijzen wij u naar de algemene en speciale voorwaarden en de IPID-fiche die u kosteloos kunt raadplegen op https://benefisc.das.be of bij uw bemiddelaar. Elke niet-professionele cliënt dient deze documenten door te nemen voor de aankoop/ondertekening van dit product. Een polis rechtsbijstand heeft een looptijd van 1 jaar. Juridische conflicten die aanwezig zijn bij het onderschrijven van het contract zijn niet verzekerd. Dit geldt ook als de verzekerde bij het afsluiten van het contract op de hoogte is van de feiten die aanleiding geven tot een juridisch geschil. Raadpleeg ook de contractuele wachttermijnen (art. 7 spec. vw.), het verplichte minimumgeschil en onze maximale tussenkomst (art. 8 spec. vw.). Het Belgisch recht en de Belgische rechtbanken zijn van toepassing op de verzekeringsovereenkomst. Voor klachten contacteer eerst de Interne klachtendienst: meldpunt@das.be; Adres Ombudsdienst van de Verzekeringen: De Meeûsplantsoen 35, 1000 Brussel, www.ombudsman.as. Toezichthoudende instanties: De Nationale Bank van België, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.bnb.be en De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA), Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be.

Onze laatste artikels

article thumbnail image
24/04/2025
14 400 EUR verkregen in plaats van 477 EUR! Hoe kan dat?
Lees meer
article thumbnail image
27/03/2025
Huiselijk geweld en rechtsbijstand: het maatschappelijk belang aangetoond
Lees meer
article thumbnail image
13/03/2025
Grote veranderingen in de schadevergoeding bij lichamelijke schade
Lees meer

D.A.S is een Belgische Rechtsbijstandsverzekeringsmaatschappij, toegelaten onder nummer 0687, onder controle van de Nationale Bank van België, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel voor de tak Rechtsbijstand R.P.R Brussel 0401.620.778. De voorbeelden op deze site zijn indicatief. U kunt een offerte verkrijgen bij uw bemiddelaar. Voor de exacte bepalingen en alle bijkomende informatie, de uitsluitingen en beperkingen verwijzen wij u naar de algemene en speciale voorwaarden en IPID fiche die u kosteloos kunt raadplegen onder de rubriek (bibliotheek) of bij uw bemiddelaar. Elke niet-professionele cliënt dient deze documenten door te nemen voor de aankoop/ondertekening van dit product. Juridische conflicten die aanwezig zijn bij het onderschrijven van het contract zijn niet verzekerd. Dit geldt ook als de verzekerde bij het afsluiten van het contract op de hoogte is van de feiten die aanleiding geven tot een juridisch geschil. Raadpleeg ook de contractuele wachttermijnen (art. 2 spec. vw.), het verplichte minimumgeschil en onze maximale tussenkomst (art. 2 spec. vw.). Een polis rechtsbijstand heeft een looptijd van 1 jaar en wordt stilzwijgend verlengd tenzij ze wordt opgezegd uiterlijk 3 maanden voor de hoofdvervaldag. Het Belgisch recht en de Belgische rechtbanken zijn van toepassing op de verzekeringsovereenkomst. Voor klachten contacteer eerst de Interne klachtendienst: meldpunt@das.be. Adres Ombudsdienst van de Verzekeringen: De Meeûsplantsoen 35, 1000 Brussel, www.ombudsman.as. Verzekeringsonderneming (nr. 0687) onder de controle van de Nationale Bank van België, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel voor de tak Rechtsbijstand. R.P.R. Brussel 0401.620.778.