Rechtsbijstand in de praktijk: vergoeding arbeidsongevallenverzekeraar zwaar ondermaats. Wat nu?

Klant Servaas is een bedreven fietser. Al 17 jaar gebruikt hij zowel in zijn vrije tijd, als voor beroepsverplaatsingen de fiets. Zo kan hij zijn werkdag vol energie starten. In januari zit het hem echter niet mee. Hij komt frontaal in botsing met een andere fietser. Beiden worden in coma naar het ziekenhuis gebracht en kunnen het ongeval nadien niet meer reconstrueren. De schade is groot… Gelukkig bestaat de arbeidsongevallenverzekering, toch? Ja, als deze correct tussenkomt!
Na het ongeval, wilde ijverige werker Servaas snel terug aan het werk. Hij lag nog in het ziekenhuis toen hij in mei zijn laptop vroeg om zijn job terug op te pikken. Toch functioneert hij niet meer zoals voorheen en blijft hij een ‘zombie’-gevoel houden. In januari van het volgende jaar, een jaar na het ongeval, meldt zijn werkgever dan ook dat ze hem ontslaan. Consultaties bij een neuro-psychiater en testen bij een psycho-ergoloog wijzen uit dat de gevolgen blijvend zullen zijn.
Discussie met arbeidsongevallenverzekeraar
Door de stabilisatie sluit de arbeidsongevallenverzekeraar het dossier af met een arbeidsongeschiktheid van 8%. Dit is gebaseerd op de vaststelling dat de restletsels een minieme storing in de hogere hersenfuncties omvatten, dat ze moeilijk te omschrijven en te differentiëren zijn gezien de normale ouderdomsverschijnselen en dat Servaas met zijn opleiding en ervaring nog alle kanten op kon op de arbeidsmarkt. Wat ook meespeelt bij het bepalen van de graad van arbeidsongeschiktheid is de economische arbeidsongeschiktheid (leeftijd, beroep, herplaatsings-mogelijkheden, readaptatiemogelijkheden, toestand van de arbeidsmarkt, enz). De berekening van de vergoedingen gebeurt dan weer op basis van het basisloon.
Onze verzekerde en zijn behandelende arts gaan niet akkoord en menen dat 20% arbeidsongeschiktheid een reëler percentage weergeeft. Ook de medische rapporten tonen blijvende hinder aan op psychologisch en socioprofessioneel vlak. DAS en de medici zijn dus van mening dat Servaas recht heeft op een veel hogere vergoeding.
Minnelijke oplossing
Via de waarborg ‘Verzekeringscontracten’ is Servaas ook gedekt voor juridische conflicten met de arbeidsongevallenverzekeraar. Er wordt een advocaat aangesteld en er volgt een minnelijke medische regeling met overleg tussen de artsen van de arbeidsongevallenverzekeraar en onze klant.
Na overleg krijgt hij een arbeidsongeschiktheid van 17%! Deze rechtzetting levert een verschil van bijna 4.000 EUR jaarrente op, wat voor 35-jarige Servaas - die deze rente nog lang zal ontvangen - dus een zeer groot verschil zal maken. Servaas is tevreden en accepteert het voorstel. Bovendien slaagt de advocaat erin de uitbetaling van het excedentair loongedeelte te verdubbelen! Dit levert ook nog eens een **verschil op van meer dan 70.000 EUR. **
Uiteindelijk nam DAS zo’n 4000 EUR kosten op zich om de rechten van Servaas te verdedigen. En Servaas was met een kwalitatieve rechtsbijstand van DAS gerust dat hij kon rekenen op een onafhankelijke bijstand zonder belangenconflicten!
En u? Bent u zeker dat u evengoed verzekerd bent in geval van een arbeidsongeval, hetzij als zwakke weggebruiker, hetzij aan het stuur van een voertuig (All Risk Voertuig), hetzij bij een ongeval op de werkplaats zelf? Kies voor een verzekeraar die echt aan uw kant staat,
contacteer nu uw verzekeringsmakelaar. Dit artikel is een commercieel document dat informatie bevat over een concreet dossier van de Belgische onderneming D.A.S. Om privacy redenen zijn de tijdslijn en de persoonlijke gegevens van de betrokkenen gewijzigd.
U kunt een offerte van onze verzekeringspolissen verkrijgen bij uw bemiddelaar. Voor de exacte bepalingen en alle bijkomende informatie, de uitsluitingen en beperkingen verwijzen wij u naar de algemene en speciale voorwaarden en de IPID-fiche die u kosteloos kunt raadplegen op www.das.be of bij uw bemiddelaar. Elke niet-professionele cliënt dient deze documenten door te nemen voor de aankoop/ondertekening van dit product. Een polis rechtsbijstand heeft een looptijd van 1 jaar. Binnen de 14 dagen kunt u uw beslissing zonder kosten ongedaan maken via een aangetekende brief aan D.A.S. Het Belgisch recht en de Belgische rechtbanken zijn van toepassing op de verzekeringsovereenkomst. Voor klachten contacteer eerst de Interne klachtendienst: meldpunt@das.be; Adres Ombudsdienst van de Verzekeringen: De Meeûsplantsoen 35, 1000 Brussel, www.ombudsman-insurance.be. Toezichthoudende instanties: De Nationale Bank van België, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.bnb.be en De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA), Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be.